Nooit meer happen of wachten voor een kroon

In onze kliniek maken wij het kroon- en brugwerk middels een CEREC systeem.

Wat houdt dit in?

 

 • De oude vulling wordt verwijderd, indien aanwezig, en wordt “kleiner” gemaakt voor de plaatsing van de nieuwe kroon
 • Met een kleine mondcamera wordt een driedimensionale opname gemaakt
 • Het beeld wordt driedimensionaal op het scherm weergegeven
 • Vervolgens wordt een driedimensionale kroon ontworpen, en uit een blokje porselein passend bij uw gebit, wordt de kroon geslepen.
 • Deze wordt in de oven geplaatst en op kleur gebracht, passend bij uw gebit
 • Na het passen en bijwerken wordt de kroon geplaatst
 • Vervolgens wordt de kroon gepolijst en glad afgewerkt
 • Door het transparante karakter van het porselein geeft de kroon een zeer natuurlijke uitstraling

 

Dit CEREC systeem is een onderdeel van ons eigen tandtechnisch laboratorium. Nooit meer wachten op een nieuwe kroon of nieuw brugwerk, maar alles op één dag.

Voor meer informatie over dit CEREC systeem verwijzen wij u naar de patiënte site van CEREC; www.cerec.nl/patienten
 

Wat is CEREC?

CEREC is een restauratiemethode waarbij met behulp van computertechniek restauraties worden vervaardigd (CAD/CAM), zoals kronen, inlays, onlays, facings.

Het systeem bestaat uit: een camera, een scanner, 3D software en een computergestuurde slijpapparaat. Met CEREC kan in veel gevallen binnen één en hetzelfde bezoek een kroon of een andere vervangende restauratie worden gemaakt.

Wat Kan CEREC?
Natuurlijke tanden, ook gevulde en aangetaste tanden, kunnen worden behandeld en voorzien van inlays, onlays en kronen uit tandkleurig keramiek, dat voor een vrijwel onzichtbare restauratie zorgt. Deze methode kan ook worden gebruikt bij voortanden. Oude kronen die er lelijk uitzien kunnen gemakkelijk worden vervangen door een CEREC restauratie. Een totale behandeling duurt zo’n 2,5 uur, maar daarvan zit u zelf maar ongeveer 45 minuten in de stoel. Tussendoor heeft u “pauze”.

Wat is het voordeel voor u als patiënt?

Met CEREC kan in veel gevallen binnen één en hetzelfde bezoek een kroon of andere tand-vervangende restauratie worden gemaakt. Ook hoeft u niet te "happen" (een afdruk is niet nodig) en bent u dus minder tijd kwijt aan het bezoeken van de tandarts.


Geschiedenis

In 1985 werden door professor Werner Mörmann in Zwitzerland de eerste CEREC inlays vervaardigd. Door Siemens Duitsland werd vanaf 1988 de apparatuur voor het gebruik in de tandartsenpraktijk gefabriceerd. In de jaren daarna vond natuurlijk een enorme ontwikkeling plaats zoals bij alle computerprogramma's. De fabrikant heet inmiddels Sirona.

Hoe werkt het? 

Om een groot gat in uw tand of kies te restaureren, of voor een ontbrekende tand of kies, gaat de tandarts als volgt te werk:

 

 • De tandarts slijpt de tand of kies die behandeld moet worden in de vorm die nodig is om de tandvervanging te kunnen maken.
 • De tandarts scant uw de mond. Zo heeft hij de juiste registratie van de gegevens, die CEREC nodig heeft om de tandvervanging te kunnen maken. U hoeft nu dus niet te "happen". U hoeft niet twee keer terug te komen, omdat de tandarts de tandvervangingen en de registratie niet meer extern hoeft te laten vervaardigen.
 • Op de computer verschijnt het 3D beeld van de situatie in uw mond. De tandarts bekijkt dit samen met u en laat u zien hoe de nieuwe situatie zal worden.
 • Een opening tussen de tanden kan opgevuld worden door de "nieuwe" tanden of kiezen wat breder of hoger te maken. Ook andere vorm-veranderingen zijn mogelijk. Het te gebruiken materiaal is te verkrijgen in een scala van kleuren en helderheden.
 • Nu de vorm is bepaald wordt deze aan het frees-apparaat doorgegeven. De tandarts zet een blokje materiaal in de juiste kleur in het frees-apparaat en de CEREC-slijpeenheid vervaardigt de tand-vervanging. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
 • De tandvervanging wordt in uw mond geplaatst en vastgezet met een speciaal soort "cement". 

 U bent klaar! Met CEREC kunnen vele verschillende vormen van tandvervangingen gemaakt worden

          ONZE BEHANDELINGEN

 
1

Angsttandarts

Bent u bang voor de tandarts? Dan bent u zeker niet alleen! Maar liefst veertig procent van Nederlandse volwassenen zegt in enige mate angst te hebben voor de tandarts.
 

Meer lezen >>
2

Snel een kroon

Met CEREC kan in veel gevallen binnen één en hetzelfde bezoek een kroon of andere tand-vervangende restauratie worden gemaakt.
 

Meer lezen >>

3

Tanden bleken

Wat de reden ook is, je tanden bleken is een makkelijke manier om je zelfvertrouwen een boost te geven.

 

Meer lezen >>

4

Snel een prothese

Een gehele prothese, voor boven én onder, is binnen 10 werkdagen klaar. Reparaties en alle andere voorkomende kleine werkzaamheden zijn op dezelfde dag klaar of u kunt er zelfs op wachten.

Meer lezen >>

5

Specialismen

Wanneer u problemen heeft met uw tanden en/of mond waarvoor uw eigen tandarts geen behandeling kan bieden of diagnose kan stellen, kunt u terecht bij Dental Clinic Prinsenhof.

Meer lezen >>